Uusi raportti: Kestävä metsänhoito etusijalle
Euroopassa painotettava pitkäjänteisyyttä nopeiden voittojen sijaan
Euroopan metsäinstituutti (EFI) on julkaissut uuden raportin Carbon Farming in the European Forestry Sector, jossa korostetaan metsänhoidon pitkäaikaisen kestävyyden merkitystä Euroopan metsille ja ilmastotavoitteille. Raportin mukaan metsänomistajia on kannustettava pitkäjänteisiin kestävän kehityksen käytäntöihin, jotka tukevat ilmastotavoitteiden saavuttamista, sen sijaan että metsänhoidossa keskityttäisiin lyhytaikaisiin taloudellisiin voittoihin puuntuotannon kautta. Uutisen tiedot perustuvat raportin asiantuntijatahojen laatimaan tiedotteeseen ja itse raporttiin.
Hiilikompensaatioista pitkäaikaisia ratkaisuja
Raportti painottaa erityisesti yksityisomistuksessa olevien metsien roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Lähes puolet Euroopan metsistä on yksityisiä, ja näiden metsien omistajat voivat merkittävästi edistää ilmastotavoitteita, jos heille tarjotaan houkuttelevia rahoitusmekanismeja pitkäjänteisten metsänhoitokäytäntöjen tueksi. Raportti esittää, että väliaikaiset hiilikreditit voisivat olla tehokas taloudellinen kannustin. Nämä tilapäiset hiilikompensaatiot toimisivat joustavina ja jatkuvina maksukertoina, jotka varmistavat, että hiilikrediitit vastaavat tarkasti sidotun hiilen määrää vuosittain. Tämä lisää luotettavuutta ja avoimuutta hiilimarkkinoilla, mikä on tärkeää myös kompensaatioiden ostajille.
Pitkäaikaiset hiilinielut Euroopan metsissä
Raportissa todetaan myös, että metsien ilmastopotentiaalin maksimoimiseksi EU:n metsäpolitiikassa tulisi painottaa pitkäaikaisempia ratkaisuja, kuten metsittämistä ja metsän kiertoaikojen pidentämistä. Metsittäminen on tehokas tapa varastoida hiiltä pitkällä aikavälillä, ja sekametsien lisääminen, kiertoaikojen pidentäminen sekä peltometsätalous voivat myös lisätä metsien hiilensidontaa. Kestävät metsänhoitokäytännöt lisäävät lisäksi metsien kykyä sopeutua ilmastonmuutoksen tuomiin riskeihin, kuten metsäpaloihin, kuivuuteen ja myrskyihin.
Espanjan kansallisen tiedeneuvoston tutkija Ana Rey muistuttaa, että
”metsät ovat paras luonnollinen hiilidioksidin poistoteknologia, mutta ilmastonmuutoksen myötä niiden kohtaamat uhat, kuten metsäpalot ja kuivuus, lisääntyvät jatkuvasti”.
Hän korostaa, että nykyisin Euroopan metsiä hoidetaan ensisijaisesti puuntuotannon näkökulmasta, ja hiilensidonta nähdään usein vain puuntuotannon sivutuotteena. Reyn mukaan metsien pitkäjänteinen hoito tulisi kuitenkin asettaa etusijalle, jotta ne voivat toimia paitsi hiilinieluina myös biologisen monimuotoisuuden, vesivarojen ja ilmanlaadun tukipilareina.
Politiikan yhtenäistämistä tarvitaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi
Raportti peräänkuuluttaa myös poliittisten toimien yhdenmukaistamista EU tasolla. Ilmasto- ja energiapolitiikoiden ristiriidat vaikeuttavat nykyisin kestävän metsänhoidon toimeenpanoa ja hidastavat ilmastotavoitteiden saavuttamista. EFI:n mukaan päätöksentekijöiden onkin luotava toimintaympäristö, joka tukee hiiliviljelyn käyttöönottoa ja metsien ilmastokestävyyden kehittämistä. Tämä auttaisi EU:ta saavuttamaan kunnianhimoisen ilmastoneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.
EFI:n raportti perustuu laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen ja kattaviin analyysiin Euroopan metsäsektorin tilasta ja kehitysmahdollisuuksista. Se esiteltiin ThinkForest-tapahtumassa, jossa olivat mukana Euroopan parlamentin jäsenet, Euroopan komission edustajat ja kansalliset ministerit. EFI toivoo raportin herättävän keskustelua ja johtavan konkreettisiin toimiin metsien ilmastovaikutusten hyödyntämiseksi ja kestävyyden lisäämiseksi Euroopassa.
Suomalainen asiantuntemus mukana raportissa
Raportin tekemiseen osallistui myös suomalainen asiantuntija, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Aleksi Lehtonen. Hänen asiantuntemuksensa auttoi raporttia laadittaessa ymmärtämään, miten Pohjois-Euroopan metsät erityispiirteineen voivat osallistua tehokkaasti EU ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.
Viitteet
Chiti, T., Rey, A., Abildtrup, J., Böttcher, H., Diaci, J., Frings, O., Lehtonen, A., Schindlbacher, A., Zavala, M.A. 2024. Carbon farming in the European forestry sector. From Science to Policy 17. European Forest Institute. https://doi.org/10.36333/fs17