Turvetuotannosta poistetun alueen metsitys
Istutettu metsä sitoo hiilidioksidia ilmasta ja muodostaa uuden hiilivaraston. Ilman aktiivisia toimenpiteitä paikalla ei kasvaisi metsää, sillä turvetuotantoalueen luontainen metsittyminen on hidasta.
Miten kompensaatio toimii?
Turvetuotannosta poistettu alue on tyypillisesti kuivatettu, kasvipeitteetön ala ja voimakas hiilen lähde. Turvekerroksen paksuus vaihtelee, ja on usein noin 10–50 cm. Jos turpeennostosta on luovuttu muista kuin teknistaloudellisista syistä, voi turvekerros olla paljon paksumpi. Matalalla pysyvä vedenpinnantaso mahdollistaa turvekerroksen hapelliset olosuhteet ja mikrobit pääsevät hajottamaan turvetta. Alueen luontainen uudistuminen on useimmiten hidasta tai jopa mahdotonta.
Puiden istuttaminen turvetuotannosta poistetulle alalle muodostaa metsän, jonka puut sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja paikalle kehittyy uusi hiilivarasto. Maaperän hiilivarasto kasvaa juurten kasvun ja kariketuotannon myötä. Kasvava puusto sitoo aluksi vain maltillisesti ilmakehän hiiltä verrattuna maaperän päästöön, mutta puusto sitoo vähitellen enemmän hiiltä ja alueesta voi tulla hiilen nielu jo ensimmäisen kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Toteutunut hiilensidonta riippuu mm. turpeen paksuudesta, ravinteisuustasosta, puulajista, metsitysmenetelmästä ja metsityksestä kuluneesta ajasta.
Puiden istutuksella voi olla vaikutuksia turvetuotantoalueen turpeen hajoamisnopeuteen, mutta tarkkoja tutkimustuloksia juuri turvetuotantoalueilta ei ole. Metsäojitetulla turvemaalla puusto varttuessaan kuivattaa aluetta, mikä voi johtaa vedenpinnan laskuun ja maaperän hapellisen kerroksen kasvuun. Tämä lisää turpeen hajoamista.
Lukessa vuonna 2021 tehdyssä raportissa (Lehtonen ym. 2021) arvioitiin kompensaatiotoiminnassakin käytettyjen maankäyttökeinojen potentiaalinen pinta-ala, keskimääräinen hiilensidonta ja näihin perustuva vuosittainen päästövähennyspotentiaali vuoteen 2035 mennessä. Raportissa käytöstä poistettujen, metsitykseen soveltuvien turvetuotantoalojen arvioitu pinta-ala vaihteli vuositasolla 240 ja 620 hehtaarin välillä. Vuosittainen päästövähennyspotentiaali minimiskenaariossa (240 ha) vuoteen 2035 mennessä on 0,01 Mt CO2 ekv. Suurimman skenaarion (620 ha) mukainen vuosittainen päästövähennyspotentiaali on 0,04 Mt CO2 ekv. Turvetyöryhmän raportin (Korhonen ym. 2021) mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana turvetuotannosta on vapautunut huomattavasti suurempi hehtaarimäärä, 2 000 – 3 000 ha/vuosi, joten turvetuotantoalueiden metsityksen päästövähennyspotentiaali saattaa olla vielä korkeampi.
Viitteet:
Korhonen, T., Hirvonen, P. Rämet, J. ja Karjalainen, S. 2021. Turvetyöryhmän loppuraportti. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2021:24. 123 s.
Lehtonen, A., Aro, L., Haakana, M., Haikarainen, S., Heikkinen, J., Huuskonen, S., Härkönen, K., Hökkä, H., Kekkonen, H., Koskela, T., Lehtonen, H., Luoranen, J., Mutanen, A., Nieminen, M., Ollila, P., Palosuo, T., Pohjanmies, T., Repo, A., Rikkonen, P., Räty, M., Saarnio, S., Smolander, A., Soinne, H., Tolvanen, A., Tuomainen, T., Uotila, K., Viitala, E.-J., Virkajärvi, P., Wall, A. & Mäkipää, R. 2021. Maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteet: Arvio päästövähennysmahdollisuuksista. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 65/2021. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 122 s.